sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Mihai Viteazul (film) de Sergiu Nicolaescu



Mihai Viteazul 
Este un adevar universal cunoscut faptul ca Filmele fac parte din viata noastre.
Filmul este Realitate, imagine a gîndirii în care primează senzaţia. Când oamenii n-au mai avut curajul sa creada în viata de jos, când n-au mai avut candoarea sa creada în viata de sus, au început sa creada în viata ca-n filme.
Mihai Viteazul este un film istoric românesc, regizat în 1971 de Sergiu Nicolaescu după scenariul lui Titus Popovici. El a fost realizat de Studioul Cinematografic București și este format din două părți intitulate Călugăreni șiUnirea. Rolul domnitorului Mihai Viteazul este interpretat de actorul Amza Pellea.
Filmul Mihai Viteazul a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1972. El se află pe locul 3 în topul celor mai vizionate film românești din toate timpurile după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Probabil cea mai impresionantă producţie istorică din cinematografia românească. Pelicula realizată în 1970 sub bagheta regizorală a lui Sergiu Nicolaescu a intrat după trei ani în circuitul internaţional unde a impresionat cinefili din diverse culturi. Mihai Viteazul are de toate - scene de luptă la scară grandioasă, intrigi politice, trădări mârşave, drame familiale şi, mai presus de toate, prestaţia unuia dintre cei mai mari actori români din toate timpurile. Amza Pellea este antologic în rolul marelui întemeietor al Primei Uniri din istoria României. Înzestrat cu o vocaţie cinematografică deosebită, el nu este un simplu interpret ci, în acest rol, mai mult ca în oricare altul, un creator de personaj, conferind viaţă, credibilitate, forţă şi individualitate eroului de excepţie care a marcat destinul istoric al ţării.
Unul dintre cele mai cunoscute filme romanesti din toate timpurile, Mihai Viteazul este un film istoric biografic ce il are in prim-plan pe domnitorul valah care a unit cele 3 provincii romane in secolul XVII, in ciuda vointei Imperiului Otoman si a celui Habsburgic. Filmul Mihai Viteazul pune in scena la scara larga confictele de pe campul de lupta, combinate cu intrigi politice, crime, tradari si drame. Prestatia antologica a lui Amza Pellea nu face exceptie din acest tablou al superlativelor, actorul conferind personajului sau multa forta si charisma. 
Unul dintre cele mai celebre dialoguri din acest film este acela dintre Mihai Viteazul și sultanul Murad al III-lea, pe Cetatea Celor 7 Turnuri. Această scenă a fost filmată la Istanbul. După numirea lui Mihai ca domnitor al Valahiei, sultanul îl ia la o plimbare prin grădinile palatului. Aflat pe una dintre terasele palatului său din Istanbul, Murad îl întreabă pe voievodul român: „Care este, după tine, cel mai prețios dar pe care Allah l-a făcut omului?”. La răspunsul domnitorului că cel mai prețios dar făcut omului este viața, sultanul îi replică următoarele: „Nici nu puteai să răspunzi altceva, ești prea mic. Vei domni peste o țară măruntă. Într-o zi, boierii vor mitui pe dregătorii mei cum ai făcut și tu, iar eu voi porunci. Cel mai mare dar al omului, Mihal, este puterea, cel mai scump și cel mai obositor.”. În acel moment, camera de filmat face o panoramare a Istanbulului și a palatelor sale.
Filmul Mihai Viteazul regizat de Sergiu Nicolaescu a impresionat mai multe generatii, a fost una dintre cele mai grandioase productii si a ramas un punct de referinta in istoria filmului romanesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu